Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Wat is eigenlijk een “hesj tek”? Twitter voor beginners: hashtag

By Gerrit Heijkoop on 28 juni 2011 in Blogposts, Social Media
2
0

De laatste weken ontmoet ik veel mensen die besluiten om toch maar eens te beginnen met Twitter. Ik vind het leuk om complexe dingen, eenvoudig en begrijpelijk uit te leggen. Toen ik mezelf voor de 3e keer hoorde uitleggen wat een ‘hashtag’ is, besloot ik er deze blogpost aan te wijden.

Definitie: een ‘hashtag’ is een afgesproken woord of code in een bericht op Twitter, altijd beginnend met een “#”.

Waarom hashtag voor jouw evenement? Daarom hashtag voor jouw evenement!

Waarom?

Twitter onderscheidt zich van andere sociale netwerken doordat alle berichten openbaar zijn. Dat maakt het mogelijk om berichten te vinden van mensen, ook als je die nog niet kent.

Om een online netwerk als Twitter echt nuttig te maken, is het handig als je alle mensen die over een bepaald onderwerp schrijven, bijvoorbeeld een evenement (#MARCOM11), een TV programma (#DWDD) of een thema (#durftevragen) direct kan vinden.

Zoeken op “beurs MARCOM”, “de Wereld Draait Door” of “heeft er iemand nog een vraag?” is dan niet optimaal, omdat:

  • “De Wereld Draait Door” veel meer tekens kost dan “#DWDD” (en je hebt er maar 140!) en
  • je dan ook alle andere berichten vindt met de woorden “de”, “wereld”, “draait” en “door”. (kijk zelf maar)

Hoe weet ik welke hashtag ik moet gebruiken?

Een hashtag is slechts een onderlinge ‘sociale’ afspraak. Dat werkt alleen als iedereen zich er aan houdt! Vandaar dat je nu steeds meer evenementen en TV programma’s hun hashtag actief ziet promoten. En ook deze recente commercial van Lays is een mooi voorbeeld:

https://youtube.com/watch?v=hCjBiKQfKcQ%3Fversion%3D3

Waarschuwing voor organisatoren van evenementen

Mocht jij besluiten om geen aandacht te besteden aan Twitter en het definiëren van een hashtag, je bezoekers doen het toch wel! Het is alleen zonde en frustrerend als mensen extra moeite moeten doen, terwijl jij dat voor ze had kunnen faciliteren.

Heb je de hashtag, ondanks bovenstaande waarschuwing, niet gecommuniceerd? Zoek in Twitter Search een keer op de naam van een evenement, programma of onderwerp. Dan zie je snel genoeg welke hashtag mensen daarbij gebruiken.

Zie je een hashtag en wil je weten waar die van is? Je zou eens kunnen kijken of iemand hem heeft beschreven op Tagdef.com (er zijn meer van dit soort sites!).

Optie 2: een hashtag als label

Je kunt hashtags ook gebruiken om een ‘label’ mee te geven aan je bericht. Bijvoorbeeld #gezellig, #warm of #fail (wanneer er iets mis gaat). Daar zit in principe niemand op te zoeken, maar je geeft de lezer van jouw bericht een context mee om jou bericht te begrijpen.

Tot zover een ‘zo kort mogelijke’ uiteenzetting. Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen of aanvullingen? Ik praat hieronder graag met je verder!

2 Comments

Add comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Podcasts