Social Media en evenementen, hoe moet dat? Vanuit een bovenmatige interesse in Social Media en evenementen, verzamel ik statistieken over het gebruik van Social Media bij de events die ik bezoek. Dit is natuurlijk met name interessant voor evenementen die door de evenementenbranche zelf georganiseerd worden, zoals vorig jaar voor de NL Conference en Event10.
#EvenementContact, de cijfers
Voor de helderheid: het is niet mijn intentie om een oordeel te vellen (‘goed’ of ‘slecht’) over de organisatie van dit evenement. Ik doe een poging om zo feitelijk mogelijk vast te stellen hoe en hoeveel social media gebruikt wordt bij evenementen in de branche.
Een samenvatting van de cijfers, verzameld op 16 februari 2011, voor EvenementContact georganiseerd door Levensgenieters en de Bootsmannen op 15 februari 2010, bezocht door ongeveer 2.000 bezoekers:
286 tweeps aanwezig: (14,3% van de bezoekers) Verzameld dmv het gebruik van de #EvenementContact of anderzins hun aanwezigheid kenbaar gemaakt.
@evcontact op Twitter: Twitter is niet ingezet als communicatie kanaal door de organisatie. Zoals je kan zien is de account wel geclaimd (door iemand!), maar nooit gebruikt. Organisator Joris Bots zegt hierover: “Ik heb dit jaar twitter wel gebruikt om te lezen wat er over ons gezegd werd, maar nooit aan het gesprek deelgenomen.”
Linkedin Event: 40 attending, 2 interested. (2,1% van de bezoekers). In totaal 2 comments, waarop niet gereageerd is. Het evenement is aangemaakt door Jan Willem Nienhuys, mede-verantwoordelijk voor de verkoop van stands op de beurs. De gegevens zijn niet volledig ingevuld.
Linkedin Group 275 leden. (13,7%). In totaal 12 discussies in de afgelopen maand. De groep wordt niet actief ingezet door de organisatie en het profiel is niet bijgewerkt. Op de groep Eventplanner.be/.nl is de afgelopen 2 weken een redelijk actieve discussie over de beurs. Hierin geven 36 mensen aan dat ze naar de beurs komen.
Flickr foto’s zijn van alleen te vinden van voorgaande edities. En dan vooral geplaatst door High Profile. De organisatie heeft zelf geen foto’s online staan.
YouTube video’s 3 video’s, welke allen zijn geplaatst door (aspirant) standhouders in de aanloop van de beurs.
“What’s On?” interactieve programma informatie is gebruikt op de website van de beurs (660 bezoekers, 33%) en was voor alle bezoekers te raadplegen via hun mobiele telefoon (259 gebruikers (13%), waarvan 95% terugkerende gebruikers). Dat laatste betekent dat als mensen het mobiele programma eenmaal gevonden hebben, ze het actief blijven gebruiken.
130 bezoekers hebben gebruik gemaakt van de live Twitterfeed over EvenementenContact.
99 bezoekers hebben hun voorkeur laten weten via de ‘hot or not?’ knoppen en 6 bezoekers hebben een reactie achtergelaten via de ‘comments’. Beide mogelijkheden werden door de organisatie verder niet actief ingezet of gepromoot.
Conclusie
Het valt mij op dat, ongeveer een jaar na mijn eerste meting op de NLConference, er nog steeds slechts zo’n 15% van de bezoekers via Twitter in gesprek gaat over het evenement. Het bewijst wederom het punt dat je moet oppassen om Twitter niet te veel te ‘hypen’.
Echter, die 285 mensen zijn wel bezoekers die de moeite nemen om over het evenement te communiceren. Ter promotie, door hun netwerk te vertellen dat ze hier naar toe gaan, om hulp te vragen, om feedback te geven of om andere bezoekers te ontmoeten. Ik geloof dat je als organisator van een evenement deze gesprekken kan (en moet) faciliteren. Hierdoor maak je de beleving voor bezoekers en deelnemers nog completer (en daarmee beter in mijn ogen).
Organisator Joris Bots in een reactie: “We hebben dit jaar actief gebruik gemaakt van de sociale netwerken van onze bezoekers om de beurs vol te krijgen (GH: lees meer hier). Volgende jaar wordt het inderdaad wellicht tijd om zelf die middelen ook actief in te gaan zetten.”
Persoonlijk heb ik daar goede hoop op, want Joris en Arjen waren de eerste om zich op te geven voor de “Triqle Masterclass Social Media” die ik 4 keer organiseer in maart. Daarbij gaan we wat mij betreft niet alleen kijken naar diverse technische middelen (wat bovenstaande lijstje wél doet, dat realiseer ik me!), maar vooral naar wat nou handig is om met die middelen te doen. Hoe creër je betrokkenheid? Hoe versterk je die beleving?
Voor meer informatie over de masterclass ‘Triqle Masterclass Social Media Tour’, kijk op onze website.
Ik lees graag jullie aanvullingen, feedback en tips over bovenstaande in de comments hieronder!