Iedereen heeft het druk, mensen kampen met informatie-overload en dat congres van jou is pas over zes weken. Waarom zouden mensen dan juist op jouw berichten reageren? Omdat die voldoen aan de drie voorwaarden voor online interactie natuurlijk: Emotie, Eenvoud en Nut.
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waarom wil jij dat mensen op jouw berichten reageren? Online interactie is een middel, geen doel op zich. Wat wil je ermee bereiken? Wil je een beter congres organiseren, door te weten wat er leeft? Heb je een praktische vraag? Wil je een discussie aanzwengelen om de belangstelling voor een onderwerp te vergroten? Wil je het netwerk versterken door experts met elkaar in contact te brengen? Het doel kan ook eenvoudigweg ‘gezelligheid’ zijn. Een ding is zeker: er is altijd een doel.
Drie voorwaarden voor online interactie
Om de gewenste interactie te bereiken moet jouw bericht aan drie voorwaarden voldoen:
- Het roept emotie op. Of dat nu lachen, verontwaardiging of verdriet is.
- De vraag en de antwoordmogelijkheden zijn zo eenvoudig mogelijk: ja/nee, rood/blauw of het is een antwoord dat in een paar woorden te geven is. Daarmee vergroot je namelijk de kans op een reactie.
- Het heeft nut. Antwoorden is een investering. Iemand zal daartoe bereid zijn als hij/zij het vertrouwen heeft dat er iets met het antwoord gebeurt, dat het ook daadwerkelijk een verschil maakt. Dat jij er iets mee doet (wat ertoe doet).
Voorbeeld 1: couchsurfing Rodentia
Stel, door enorme belangstelling voor je congres is er niet voldoende hotelruimte in de stad waar het congres plaatsvindt. Je wilt van de deelnemers weten of ze suggesties hebben voor alternatieve hotelruimtes. Het overkwam de NedVerKna in 2015.
- Men richtte zich tot de deelnemers van het congres en vroeg hen om hulp.
- De vraag was eenvoudig: alle hotels in het centrum zijn vol. Weet er iemand een hotel in de buurt?
- Deelnemers beseften dat hun bijdrage een verschil maakte. In dit geval leidde het tot nog meer dan gevraagd: niet alleen suggesties voor hotels in de buurt, maar ook mensen die aanboden hun hotelkamer te delen of mededeelnemers in huis te nemen.
Voorbeeld 2: crowdfunding
Ook crowdfunding werkt volgens dit principe:
- Een oproep voor iets dat er moet komen omdat het grappig, innovatief of noodzakelijk is.
- Een concrete vraag: doneer 25 euro en je krijgt dit, doneer 100 euro en je krijgt dat, enzovoort. De doneerknop is duidelijk aanwezig en het donatieproces is gemakkelijk.
- Het heeft zin: zonder de funding komt het product of project er niet.
Doe er je voordeel mee!
Het oproepen van reacties schept verplichtingen. Of het nu een suggestie of een mening is: je moet er wel iets mee doen. In ieder geval ervoor bedanken, erop reageren. Vervolgens laten zien wat je ermee gedaan hebt. Als je dat doet, versterk je het contact. Doe je het niet, dan zal de reactiebereidheid snel afnemen.
Bedenk daarom van tevoren of je het waar kunt maken. Als je een discussie aanzwengelt, moet je hem durven voeren en hier ook de capaciteit voor inzetten. Als je om suggesties vraagt moet je er wel iets mee doen.
Natuurlijk kunnen er reacties volgen die je niet verwacht had. Sommige organisaties vinden dat eng. Ik zeg: denk goed na voordat je een vraag stelt, maar omarm wat er dan komt. Het kan inzichten en ideeën opleveren die je zelf niet kon bedenken en dat is het hele idee, toch?
Next time: visuele social media updates
Het aanbod in apps om je updates op social media te pimpen is enorm. Want hoe visueel aantrekkelijker je post is, hoe beter! Daarom ga ik de volgende keer mijn favoriete apps met je delen.
0 Comments