Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Wanneer is een organisatie en markt rijp voor Social Media en hoe bepaal je dat?

By Gerrit Heijkoop on 19 december 2011 in Blogposts, Social Media
0
0

Weet jij nog een goede website voor bedrijven die willen beginnen met Sociale Media?” vroeg iemand mij laatst via Twitter. “Ja zoveel! Maar laten we hem samen gaan maken.” antwoordde ik. “Jij stuurt mij jouw vragen, en ik beantwoord ze op mijn blog.” Je staat op het punt om het resultaat te gaan lezen. Laat me weten wat je denkt!

Vraag 1: Wanneer is een organisatie en markt rijp voor Social Media en hoe bepaal je dat?

Om deze vraag te beantwoorden, moet je het antwoord vinden op de volgende 3 subvragen:

  1. Voor welk onderdeel van de bedrijfsvoering wil je Social Media gaan gebruiken? (marketing, sales, personeelswerving, klantenservice, opleiding, productontwikkeling, etc.)
  2. Op welke manier zijn andere partijen in de markt, potentiële klanten of concurrenten, al actief met Sociale Media?
  3. Hoeveel mensen en tijd wordt er binnen de organisatie beschikbaar gesteld om met Sociale Media aan de slag te gaan.

 

In de volgende alinea’s zal ik deze 3 subvragen kort toelichten.

social media organisatie inzetten

1. Voor welk onderdeel van de bedrijfsvoering wil je Social Media gaan gebruiken?

Sociale Media zijn niks meer en niks minder dan een nieuwe technologie om met elkaar te communiceren. Je zou dus ook de vraag kunnen stellen “wanneer is een organisatie rijp voor de telefoon” of “… voor de fax” of “… voor videoconferencing”. Dat ligt er maar net aan wat je er mee wil gaan doen.

Onderlinge afstemming en communicatie is de smeerolie van alle samenwerkingen, elk productieproces en elke onderneming. En vrijwel bij elk onderdeel van de bedrijfsvoering zou communicatie via Sociale Media een rol kunnen spelen; net zoals de telefoon dat kan. Zolang je maar voor ogen houdt, wat je er mee probeert te bereiken!

Hoe bepaal je waar je mee gaat beginnen?
Dat gebeurt vaak vanzelf. Op een dag is er een aanleiding, zoals in dit geval een beurs. Een stand op een beurs is onderdeel van de marketingstrategie. Dus blijkbaar gaan jullie beginnen met Sociale Media toe te voegen aan jullie marketing-communicatie mix.

Communicatie vindt altijd plaats tussen 2 partijen: een ontvanger en een zender en vice versa. Je zult dus moeten gaan onderzoeken of er partijen zijn waarmee jij in gesprek wilt, die actief zijn op Sociale Media. Je gaat tenslotte ook geen telefoon inzetten voor je marketing, als niemand van je potentiële klanten telefonisch bereikbaar is!

Je kunt op een aantal manieren onderzoek doen om een gevoel te krijgen waar de activiteit zit:

a. Kijk wie van jouw bestaande (klant-)contacten al actief zijn op Sociale Media.

Twitter, LinkedIn en Facebook kunnen heel eenvoudig checken op basis van een e-mail bestand wie er al een account hebben.

*TRUC*: Maak een dump naar MS Excell uit je bestaande CRM systeem. Verwijder daar alle kolommen behalve de e-mailadressen.  Maak een nieuw (tijdelijk) Gmail account aan en importeer het bestand met alleen de e-mailadressen bij de contacten. Laat vervolgens LinkedIn, Twitter en Facebook dit adresboek scannen.

b. Scan de contacten van jouw contacten op Sociale Media. Kijk wie ze volgen op Twitter (misschien hebben we wel lijsten specifiek voor jullie branche), in welke groepen ze actief zijn op Linkedin en of er succesvolle Facebookpagina’s zijn.

c. Doorzoek Sociale Media met zoektermen die relevant zijn voor jouw bedrijf of branche. Wordt er iets gezegd over bijvoorbeeld CV-ketels op Twitter? Zijn er Linkedin groepen rondom jullie producten of branche? Actieve Facebookpagina’s in de branche? Waar hebben mensen het over?

 

3. Hoeveel mensen en tijd wordt er binnen de organisatie beschikbaar gesteld om met Sociale Media aan de slag te gaan?

Nieuwe technologie kun je alleen maar onder de knie krijgen door er mee aan de slag te gaan. Je leert immers ook niet zwemmen of fietsen uit een boek. Een organisatie moet daarom wel bereid zijn om tijd vrij te maken voor het leerproces. Laat je niet wegzetten door een ‘business case’. Die kun je pas maken als je er een tijdje mee aan de slag bent.

 

social media organisatie inzetten
Je kunt die ‘business case’ natuurlijk wel vast voorbereiden. Je hebt namelijk bij vraag 1 besloten voor welk onderdeel van de bedrijfsvoering je Sociale Media gaat inzetten. Daarvoor kun je natuurlijk wel de huidige kosten en baten in kaart brengen. Wat wordt er nu gespendeerd aan marketing? Aan welke kanalen? Hoeveel tijd kost dat? En wat leveren ze op?

Met deze ‘nul meting’ achter de hand, kun je na 6 tot 12 maanden ‘proeftuinen’ heel snel het verschil inzichtelijk maken. Op dat moment kun je dus ook pas een business case gaan onderbouwen.

Conclusie: wanneer is een organisatie en markt rijp voor Social Media en hoe bepaal je dat

Een organisatie en markt is rijp voor Social Media als:

  1. De organisatie weet voor welk onderdeel van de bedrijfsvoering ze Sociale Media willen inzetten,
  2. Er in de markt van de organisatie sprake is van enige activiteit op Sociale Media,
  3. Er bereidheid is om mensen en tijd vrij te maken om te gaan leren hoe Sociale Media effectief voor de organisatie kunnen worden ingezet.

Wat denk jij? Ik ben benieuwd naar je mening en lees je reactie graag hieronder!

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Podcasts