Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Google+, de eerste kennismaking ; de mogelijkheden voor congressen en evenementen

By Gerrit Heijkoop on 21 juli 2011 in Blogposts, Evenementen, Social Media
0
0

Vanaf deze maand schrijf ik een column op Congreswereld.nl. In deze nieuwe rubriek analyseer ik maandelijks een sociaal en/of digitaal medium. Van Facebook tot Twitter, en van Sendsteps tot Spotme. Volgens een vast stramien probeer ik de toegevoegde waarde voor een congres te bepalen. En wat is nou een betere start dan de allernieuwste telg in de Social Media familie: Google+

1. Wat is het?

Google+ is een nieuw sociaal netwerk, vergelijkbaar met Facebook, Hyves, Twitter en LinkedIn. Het draait om berichten, links en foto’s delen; contacten volgen en groeperen in ‘circles/ kringen’; aanbevelingen van inhoud op het web en video groepsgesprekken. Sinds de lancering van de test versie (!) op 28 juni 2011, hebben zich binnen 3 weken ruim 11 miljoen mensen aangemeld.

Google hoopt dat Google+ een toevoeging wordt op zijn zoekmachine. Immers, een zoekresultaat wordt nog waardevoller als je kan zien wie van jouw contacten een website aanbevelen. Daarnaast heeft het een mix van eigenschappen van de andere netwerken. Net als bij Twitter kun je iemand volgen zonder toestemming. Echter, net als bij Facebook en Hyves kun je bepalen of alleen je vrienden, vrienden van vrienden of de hele wereld een bericht of je profiel mag zien.

In het kort de 6 belangrijkste mogelijkheden

1. Home/ Stream
Een lijst met berichten en activiteiten van de mensen die je volgt, zoals je gewend bent op Facebook, Twitter, Hyves en Linkedin. De berichten waar het laatst op gereageerd is, komen automatisch weer bovenaan. Met slechts een klik kun je de ‘stream’ filteren op alleen de berichten van een bepaalde ‘circle’. Dat lijkt op de lijsten in Twitter, maar dit werkt veel sneller.

Bovenaan kun je zelf een bericht of link delen. Net als Facebook maakt Google+ een preview met tekst en plaatje. UNIEK: je kan tijdens het plaatsen heel eenvoudig instellen of je update alleen voor bepaalde personen, voor bepaalde ‘circles’ of openbaar is.
Preview Google+ spreker Gerrit Heijkoop

2. Photos
Een tab met alle foto’s die in je netwerk gedeeld worden. Dit is een integratie met foto website Picasa, wat nog wel eens grote gevolgen kan gaan hebben voor Flickr.

3. Profile
Zoals je gewend bent van Facebook, Hyves en LinkedIn. Een pagina waar je van alles over jezelf kan achterlaten. Daarnaast tabjes met foto’s en video’s. En dan het meest unieke tabje “+1’s”: hier zie je een lijst met alle websites waar jij de Google +1 knop hebt ingedrukt (dit zien jou contacten dus ook in hun zoekresultaten).

4. Circles
op deze tab beheer je jouw contacten. Dit is vergelijkbaar met Twitter lists, Facebook Groups en LinkedIn tags. Je groepeert zeer eenvoudig door contacten in (eventueel meerdere) ‘circles’ te slepen. Je kunt ook heel eenvoudig een nieuwe ‘circle’ maken. Iemand krijgt een notificatie als je hem/haar toevoegt.

Circles Google+ congres

5. Spraks:
Hier vind je suggesties van websites of artikelen waarvan Google+ denkt dat jij ze wel interessant zult vinden. Bijvoorbeeld omdat ze veel gedeeld worden in jouw netwerk of aansluiten bij je interesses.

6. Hangout:
Er wordt gefluisterd dat dit de ‘doorslaggevende succesfactor’ is van Google+. Iedereen kan een ‘Hangout’ starten: een groeps video gesprek. Afhankelijk van je keuze, verschijnt er een uitnodiging voor deze ‘Hangout’ in de stream van geselecteerde personen, bepaalde ‘circles’ of openbaar voor iedereen. Het is gaaf dat het hoofdscherm automatisch de video laat zien van degene die praat. Daarnaast heb je ook nog een chat scherm en de mogelijkheid om Youtube video’s aan de anderen te laten zien.

Op dit moment staat Google+ nog in de kinderschoenen. Dat merk je ook nog wel als je er mee werkt. Ik heb gelezen dat er waarschijnlijk spelletjes en de mogelijkheid om vragen te plaatsten wordt toegevoegd. Ook komt er nog een oplossing voor bedrijven in een latere fase.
Start hangout voor congres

2. Wat kan je ermee bij je congres?

Een ding is natuurlijk simpel: je moet zo snel mogelijk een ‘Google +1’ knop op je congres website plaatsen. En natuurlijk mensen stimuleren om daar op te drukken. Op die manier zal jouw congres snel hoger in de Google zoekresultaten verschijnen.

Maar zelfs in deze prille begin fase zie ik grotere mogelijkheden voor Google+ bij een congres. Met name de “Hangout” is interessant. Dat maakt het wel heel eenvoudig (en goedkoop!) om mensen die niet fysiek aanwezig zijn te laten deelnemen aan jouw congres (hybride event). Zo kan je bijvoorbeeld ‘virtuele teams’ maken, die met elkaar brainstorms of opdrachten uitvoeren en dat terugkoppelen naar de zaal. Event Camp Twin Cities was daar een mooi voorbeeld van in 2010. Over ruim een maand vindt Event Camp 2011 plaats, en Congreswereld.nl is er bij dus je leest er vast meer over.
Google+ Gerrit Heijkoop congres
Op dit moment heb ik nog niet de mogelijkheid gevonden om door de ‘openbare stream’ te zoeken. Maar die mogelijkheid komt ongetwijfeld snel en dan is het natuurlijk ideaal om snel een ‘Circle’ te maken van de aanwezigen op het congres. Via een ‘circle’ en de bijbehorende ‘Stream’ is het heel eenvoudig om met deelnemers, zowel vooraf als achteraf, de gesprekken op het congres te verlengen. Bovendien worden alle foto’s, video’s, links en discussies mooi gearchiveerd.

3. Wanneer en hoe effectief in te zetten bij welke type meetings?

Er is maar een ding het allerbelangrijkste bij het inzetten van online technologie voor ‘offline’ bijeenkomsten: zorg dat ze elkaar versterken! Vertel online wat je offline doet, maar vergeet niet offline te vertellen dat je ook iets online doet. Zorg dat de online activiteiten relevant zijn voor de offline deelnemers.

In het geval van Google+ kan dit betekenen:

  • Een Google+1 knop op je website met daarbij de actieve vraag aan je bezoekers om deze aan te klikken (bijvoorbeeld in een bevestigings e-mail)
  • Vraag mensen om hun Google+ account in de registratie, zodat je eenvoudig een ‘circle’ kan maken. Je kunt op dit moment geen ‘circles’ delen, dus iedere bezoeker moet zelf een ‘circle’ van jouw congres maken. Bijvoorbeeld met een lijst die jij publiceert (zoals Mashable doet).

4. Tips & valkuilen (voor/nadelen)?

Het grote voordeel van Google+ is de integratie met zoekresultaten, het zeer eenvoudig ordenen van contacten in ‘Circles’ en de gratis groeps video gesprekken. Het grote nadeel is dat er op dit moment nog niet zo heel veel mensen actief zijn op dit netwerk (al heb ik er tijdens het schrijven van dit artikel al weer 8 toegevoegd!). Daarnaast is het live doorzoeken van de publieke berichtenstroom een groot gemis. Dit blijft de belangrijkste reden om Twitter te gebruiken.

Voor een verdere uitbreiding van deze paragraaf nodig ik jou, als lezer, graag uit om met me mee te denken hieronder. Met behulp van de reacties kunnen we dit artikelen dan vanzelf aanvullen.
Google+ foto gallerij inzetten congres

5. Hoe kan ik er mee aan de slag (en wat vraagt het aan tijd van mij als organisator)?

Omdat Google+ op dit moment nog in de testfase zit, heb je een uitnodiging nodig van iemand die ‘al binnen is’. Dat worden er in razend tempo meer, dus een vraag op Twitter, Facebook of LinkedIn heeft al snel resultaat. Je mag natuurlijk ook altijd mij even een berichtje sturen.

Eenmaal binnen kun je eigenlijk direct aan de slag. Vul je profiel zo compleet mogelijk in, zodat je ook door anderen wordt gevonden en ga op zoek naar bekenden. Het makkelijkst is dat door in de contacten van anderen te neuzen. Bovendien doet Google+ natuurlijk allerlei suggesties.

Net als met alle andere Social Media, vraagt het van jouw als organisator iedere dag een beetje aandacht. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit! Standaard krijg je van alle activiteit rondom jouw account een e-mail notificatie. Dat hielp mij wel om dit ‘extra netwerk’ in mijn systeem te krijgen.

PLUS

De 5 checkvragen die jezelf moet stellen om te weten of dit iets voor jouw congres is

  1. Heb je al een Google account en een Google+ uitnodiging?
  2. Is zoekmachine marketing een belangrijk kanaal om bezoekers te werven voor jouw congres?
  3. Heb je interesse om ook mensen die niet fysiek bij jouw congres aanwezig kunnen zijn te betrekken?
  4. Past het bij jouw congres om in te spelen op de allerlaatste ontwikkelingen?
  5. Ben je in staat om online en offline activiteiten goed met elkaar te laten integreren?

Conclusie: Tool of Gadget (oftewel effectief inzetbaar of leuke vulling)

Op dit moment, in deze prille test fase, luidt de conclusie dat Google+ nog een mooie gadget is. Wanneer je dit inzet voor je congres, straal je uit dat je vooruitstrevend en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bent. Echter, er zit volgens mij behoorlijk wat potentie in dit nieuwe netwerk. Hierdoor zou het misschien wel de plaats van Facebook, Twitter en LinkedIn in zou kunnen gaan nemen.

Wat is jouw idee daarover? Ik hoor graag je mening in de reacties!

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Podcasts