Afgelopen weekend stortte een podium in tijdens noodweer in de Amerikaanse stad Indianapolis. Gistermiddag sloeg, wederom door noodweer, het noodlot toe tijdens Pukkelpop in het Belgische Hasselt. Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers.
De media is er vol van
Noem het beroepsdeformatie, maar het valt mij op dat ik ook meeleef met de organisatoren van dit festival. Zeker als hun twijfels zo breed worden uitgemeten (en veroordeeld) in de media. Zo is te lezen:
- Pukkelpopganger voelt zich aan lot overgelaten – nu.nl
- Pukkelpop toch stopgezet – nu.nl
- Pukkelpop stopgezet na vijfde dode – de Standaard
Ik probeer me voor te stellen hoe dat gaat. Je hebt als organisatie maandenlang keihard gewerkt om het festival te organiseren. Het is het hoogtepunt van jouw jaar. En van 60.000 mensen met jou als bezoeker. En dan slaat het noodlot toe …
http://youtu.be/JKviohlbVhQ
In eerste instantie is er natuurlijk chaos. Als organisator moet je overzicht zien te krijgen van wat er allemaal is gebeurd. Vervolgens moet je een inschatting maken van de ernst van die situatie. Je hoort over het ‘vermoeden van’ dodelijke slachtoffers. En dan?
Betekent dodelijk slachtoffers ALTIJD stoppen?
Wat mij nog het meest fascineert, is dat er een ‘grens’ lijkt te bestaan: blijkbaar is het bij 5 dodelijke slachtoffers wel duidelijk en logisch (zie artikel in de Standaard hierboven). Maar bij 1 of 2 dan dus niet?
De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse besloot in 2006 om 48.000 wandelaars naar huis te sturen nadat er 2 mensen waren overleden door de hitte. De Loveparade in Duisburg werd vorig jaar onmiddellijk beëindigd toen er doden vielen (hoeveel was op dat moment niet duidelijk).
Maar hoe zit het dan wanneer er iemand om medische redenen overlijdt, bijvoorbeeld door te veel drank of drugs gebruik?
En als het dan zo logisch is om te stoppen, hoe zou het dan komen dat dit voor de organisatie van Pukkelpop niet meteen duidelijk was? Het is zo makkelijk om die mensen te veroordelen. Maar is het wel zo logisch?
Wat denk jij? Altijd stoppen? Wat had de organisatie hier beter moeten doen? Laat hieronder je mening achter.