In de hectiek van alle dag wil je niet steeds nadenken over wat je op social media gaat zetten. Dat hoeft ook niet. Een contentkalender biedt uitkomst. Aan de hand van 5xL kun je bepalen welke berichten relevant zijn. Als je deze content van tevoren inplant maak je het jezelf gemakkelijk en ben je verzekerd van een prettige dosering van relevante berichten.
Goede mix nodig
Je wilt natuurlijk dat je berichten gelezen en gedeeld worden, dus je eerste prioriteit is dat ze relevant zijn voor je doelgroep. Een handige checklist daarvoor is 5xL: Leren, Lachen, Liefde, Locatie en Luisteren. Deze vijf L’en staan niet op zichzelf: ze werken het beste als je ze als een mix inzet. Waarom een mix?
Ten eerste omdat verschillende mensen aanhaken op verschillende categorieën. Victor, de directeur van de Nederlandse Vereniging voor Knaagdierprofessionals, vindt het vooral interessant om kennis op te doen: Leren. Zijn stagiair Catja vindt het leven al serieus genoeg en bezoekt social media vooral om grappige dingen te zien: Lachen. Door alle categorieën te gebruiken, bereik je alle types in je doelgroep.
Ten tweede omdat de L’en verschillende functies hebben. Leren (kennis overdragen) en Lachen (emoties delen) zijn cadeautjes voor de lezer. Liefde (aandacht) en Luisteren (vragen stellen) hebben vooral als functie om contact te leggen met je doelgroep en haar aandacht te geven ter versterking van de relatie. Berichten in de categorie Locatie hebben vaak een praktisch en zelfs commercieel karakter. Die plaats je vooral uit eigen belang. Mensen zullen dat accepteren als je ze ook genoeg andere relevante content geeft.
Accenten in de mix
Afhankelijk van de aard van je organisatie kan het voorkomen dat je de ene categorie meer inzet dan de andere. Een bureau dat social media gebruikt bij marktonderzoek, zal meer inzetten op Luisteren: vragen, polls en enquêtes bijvoorbeeld. Een wetenschappelijk instituut legt het zwaartepunt waarschijnlijk op Leren: zij hebben veel kennis om te delen en een doelgroep die daarin geïnteresseerd is. Wat je ook doet, doe het bewust, en houd daarbij altijd rekening met je publiek. Ook wetenschappers willen wel eens lachen.
Maak het jezelf gemakkelijk: de contentkalender
Een groot voordeel van deze indeling is dat je hiermee je social media berichten eenvoudig kunt voorbereiden. Stel dat je nog dertig weken hebt tot je congres en je wilt een bericht per week plaatsen. Dan kun je voor elk van de vijf categorieën zes berichten maken, waarbij de categorieën elkaar afwisselen. Door die op te nemen in een contentkalender maak je het jezelf helemaal gemakkelijk. Natuurlijk houd je daarin de flexibiliteit om bij te sturen op de actualiteit. Je kunt de plaatsing van berichten zelfs gratis automatiseren. Bijvoorbeeld met Hootsuite.
Je hoeft niet alles zelf te doen
Vind je het lastig om grappige items te verzinnen? Of heeft je vereniging zelf niet zoveel kennis in huis? Helemaal niet erg. Gebruik gerust content van anderen.
Een fantastische bron van kennis zijn sprekers of mensen waar je op een andere manier zakelijk aan verbonden bent, zoals leveranciers of zakenpartners. Deel hun kennisupdates of publicaties die aansluiten bij jouw onderwerp. Zorg er wel voor dat deze leesbaar zijn, dus pas op voor links die verwijzen naar een extern platform dat niet openbaar is.
Humor vind je ruimschoots op het internet. Denk aan Loesje, Dilbert, Fokke en Sukke, de cartoons van de New Yorker, columns of advertentiefilmpjes uit het buitenland. Over elk onderwerp zijn grappige cartoons, uitspraken of filmpjes te vinden. Ook over social media trouwens.
Als je het lastig vindt om zelf een discussie te starten, kun je bijvoorbeeld participeren in discussies van anderen op LinkedIn groepen.
Er is veel beschikbaar, maak er gebruik van.
Volgende keer: voorbeelden
Soms hoor ik mensen zeggen: maar wij hebben geen content die zich leent voor humor. Of: wij hebben geen kennis om te delen. Let maar op: elke gebeurtenis is te vertalen naar elk van de vijf categorieën. Hoe? Dat lees je in mijn volgende blog.
1 Comment