De opmars van Social Media is onoverkomelijk. De cijfers liegen er niet om. Toch zijn er mensen die van mening zijn dat het gebruik van Social Media een groot gevaar op kan leveren. Als diverse soorten Social Media (Facebook, Twitter, LinkedIn, etc.) gebruikt wordt, is de kans groot dat de platformen, waarop persoonlijke content te zien is, dezelfde zullen worden als de platformen waar professionele content op te zien is. Privé en zakelijk gaan dan door elkaar lopen. Hoe om te gaan met je zelf-censuur?
Het achterliggende gedachte van veel Social Media platformen is dat veel van de geplaatste informatie openbaar is.
Deze illustratie laat zien dat in het offline leven je vrienden en bekenden in één of meerdere categorieën vallen. In het online leven is deze scheiding echter een stuk vager.
Hoe social moet je dan zijn?
Veel mensen reageren hierop met verafschuwing. Als bijvoorbeeld (toekomstige) werkgevers kunnen zien wat jij allemaal op YouTube of Twitter plaatst, kun je het wel vergeten, is hun mening. De filmpjes met je dronken teamgenoten, of de tweets over je liefdesleven. Zou het verstandig zijn om bepaalde berichten alleen voor bepaalde (geselecteerde) ontvangers te versturen?
Aan de andere kant kun je zeggen dat het wel Social Media is, het zijn mensen welke van deze media gebruik maken en mensen doen wel eens dingen in hun privéleven welke zij niet zouden doen in hun professionele leven. Het menselijke aspect van Social Media valt niet te onderschatten. Dit is de manier van denken van Vivo.nu. Daarom zou het kunnen dat er een persoonlijke tweet voorbij komt van Gerrit Heijkoop of mij. Zo kun je denken aan het bericht dat Gerrit vader wordt.
Het kan natuurlijk zijn dat je het helemaal niet eens bent met deze manier van denken. Dat kan heel goed. Als dat zo is, wil ik graag horen waarom dat zo is en hoe jij over dit onderwerp denkt.