Je bent al een tijdje bezig dus je weet ondertussen dat alles draait om interactie op social media. Het gaat erom dat mensen je berichten bekijken, liken en delen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Door te zorgen dat jouw berichten relevantie hebben voor je doelgroep. Het is simpeler dan je denkt: met 5xL.
Wat is relevant voor jouw publiek? Dat is het enige echte criterium voor jouw berichten om interactie op social media te genereren. Maar hoe bepaal je dat? Hier is een eenvoudige checklist voor, van vijf soorten berichten, ieder met een eigen karakter en een eigen functie.
1. Leren
Je hebt altijd kennis in huis die voor je doelgroep relevant is. Deel die! Als brancheorganisatie kan je een update geven over ontwikkelingen in de branche. Een alumnivereniging kan berichten plaatsen over de verschillende alumni of het vak waarin ze zich begeven. Als organisator van een congres heb je bovendien een prachtige bron van informatie: de sprekers. Laat hen aan het woord, geef sneak previews van hun presentaties of verwijs naar publicaties op andere media. Het uitgangspunt is dat je de ontvanger wijzer maakt. Die daar natuurlijk zo enthousiast over wordt, dat hij dat ook weer deelt.
2. Lachen
We zijn allemaal mensen en iedereen vindt het prettig om te lachen. Grappige uitspraken, foto’s en filmpjes doen het altijd goed. Maar, vraag je je misschien af, is dat wel zakelijk genoeg? Jazeker! Juist in een zakelijke context werkt humor verfrissend en ontspannend. In ieder geval zolang die qua inhoud en toon past bij het onderwerp en bij de ontvanger. Humor verbindt mensen.
Overigens zijn er ook andere emoties die het goed doen. Ontroering bijvoorbeeld, kijk eens naar deze oproep tot orgaandonatie en vertel me of jij het droog houdt. Of melancholie, indien jij geboren bent in de jaren 70 herken je dit vast wel. Of zelfs boosheid: zo worden varkens behandeld in de bio-industrie. Social media gaat over mensen, emotie is daarbij de ultieme verbindende factor.
3. Liefde
Ach, de liefde. Nee, ik ga het hier niet hebben over romantische taferelen maar over iets veel basalers: aandacht. Iedereen houdt van positieve aandacht. De beste manier om dit te krijgen, is door het te geven. Een compliment bijvoorbeeld, waarbij je de gecomplimenteerde natuurlijk tagt. Die zal jouw bericht graag delen (misschien zelfs met een blozende smiley erbij). Maar ook andermans content delen, met daarbij uiteraard de credits voor de afzender, is een manier om iemand te complimenteren. Ook hierbij is de kans groot dat de genoemde het bericht deelt, bovendien maakt het je sympathiek in de ogen van anderen. Als mensen vervolgens op jouw update reageren, bedank ze dan, of reageer inhoudelijk, daarmee verleng je het contact. Bij dit alles is het uitgangspunt: het versterken van je contacten. Zichtbaar worden bij zijn of haar relaties is daar een gevolg van.
4. Locatie
Dan is er nog de praktische informatie. De datum en locatie van een congres, de link om je aan te melden, namen van (net bijgeboekte) sprekers. Dit is in feite je meest commerciële informatie en deze heeft praktische waarde. Mensen moeten immers weten dat je een congres geeft om zich te kunnen inschrijven. Hanteer deze categorie wel met mate: zulke informatie staat ook op je website, in je nieuwsbrieven en in mailings. Voorkom een overload aan ‘call to actions’ op social media. Gelukkig heb je de andere categorieën om de boel in evenwicht te houden.
5. Luisteren
Zelfs als je niets wilt plaatsen op social media, heeft het medium nog een belangrijke functie: luisteren, weten wat er speelt. Je kunt daar nog meer gebruik van maken door actief vragen te stellen. Zo betrek je je publiek en als mensen reageren, ziet hun netwerk dat ook. Hoe duidelijker de vraag, hoe beter. De Man Bijt Hond Babbelbox was hier bijvoorbeeld briljant in. Een andere manier is je mengen in discussies, bijvoorbeeld op LinkedIn. Je komt zo meer over je doelgroep en je vakgebied te weten én je bent zichtbaar als betrokken expert.
Over twee weken: hoe pas je dit toe om daadwerkelijk interactie op social media te bewerkstelligen?
Het blijkt dus niet zo moeilijk om relevante content te maken die zorgt voor interactie op social media. Maar hoe doe je dat in praktijk? Zijn alle categorieën even belangrijk? Hoe vaak plaats je welke berichten en waar haal je de content vandaan? In mijn spiksplinternieuwe blog ‘De perfecte contentkalender’ 0p 9 februari geef ik hier antwoord op. Houd mijn blog pagina dus in de gaten.
0 Comments