Op 22 september is de herfst begonnen. De bladeren vallen weer van de bomen, en in dit geval ook de 25 post-its van Trending Topic lezer Sanne. Komende weken worden haar 25 praktische tips uit mijn boek “Trending Topic, we moeten iets met social media #MaarWat” kort en bondig uitgelicht op Facebook, Twitter en Instagram. In dit artikel vind je alle tips verzameld terug; dit artikel zal de komende week dus ook steeds verder groeien.
Rest mij jou enkel nog te vragen: welke tips raap jij op? Laat het mij weten via #MaarWat.
Tip 1: tekst vs. beeld
Uit onderzoek is gebleken dat de mens visuele informatie 600.000 keer sneller opneemt dan tekstuele informatie. Ook blijkt dat ons brein 80% van wat wij zien onthoudt en maar 20% van wat wij lezen opslaat. Toch worden wij dagelijks gebombardeerd met met een enorme woordenmassa die voortkomt uit teksten, mails, folders, kranten- en internet artikelen. Slechts een klein gedeelte daarvan haalt daadwerkelijk ons bewustzijn.
Een foto begrijpen we in millisecondes, terwijl we voor een tekst minuten nodig hebben. Een foto toevoegen aan tekst zorgt er dus voor dat de tekst beter begrepen wordt én meer gelezen wordt. Het is zelfs zo dat een foto of video vele malen meer gedeeld wordt op social media dan puur en alleen tekst.
Maar let wel op, het beeld moet wel relevant zijn. Ga dus niet klakkeloos overal foto’s aan toevoegen.
Tip 2: bad PR is still PR
Het ontvangen van kritiek is onvermijdelijk geworden sinds de komst van social media kanalen als Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Een bedrijf afbranden is immers zeer gemakkelijk achter een beeldscherm. Dit wordt dan ook massaal gedaan.
Maar hoe ga je daar mee om? Reageer je daarop of juist niet? Mijn advies: negeer dit niet, reageer altijd en verwijder niets. Door te reageren laat je zien dat je waarde hecht aan wat jouw publiek te zeggen heeft. Probeer eerst zo snel mogelijk het gesprek ‘offline’ aan te gaan; kijk of je die persoon kan bellen of een 1-op-1 een bericht kan sturen. Daarin kun je de achtergrond van het probleem achterhalen en samen werken aan een (eventuele) oplossing. Die oplossing plaats je vervolgens als reactie op het negatieve bericht of comment.
Op die manier heb je kans om het negatieve om ze zetten in iets positiefs. Stel je kwetsbaar op, reageer vanuit je hart en toon empathie. Raak ze met jouw oprechte verhaal, dan kan daar zomaar iets beters uit komen dan je ooit had verwacht.
Tip 3: gebruik een korte, unieke én herkenbare hashtag
Wanneer er op social media in korte tijd veelvuldig over een onderwerp wordt gesproken, is er sprake van een ’trending topic’. Twitter toont op zijn homepage standaard een top 10 van woorden die op een bepaald moment relatief veel worden gebruikt in tweets. Maar hoe word je nou eigenlijk trending topic?
Om trending topic te worden helpt het als je gebruik maakt van een korte, unieke én herkenbare hashtag. Hierin kan ook een jaartal verweven zijn indien het bijvoorbeeld een jaarlijks terugkerend event betreft. Lees hier meer achtergrond informatie voor het creëren van een S.U.P.E.R. hashtag.
Sanne volgde onder meer deze tip uit mijn boek op; mét resultaat. ‘Ik ontving Gerrit’s boek “Trending Topic” welke ik de zelfde avond nog verslonden heb en heb volgeplakt met post-its. Het boek gaf mij nieuwe inspiratie om te experimenteren met communicatiemiddelen en social media.
Voor het SEE event volgde we de hashtag tip uit het boek op. We gebruikte de hashtag ‘#SEE2016NL’ en.. waren op 1 juni jongstleden om 12:22 uur TRENDING TOPIC!’, aldus Sanne.
Dus waar wacht je nog op? Pak een pen en papier, schrijf daarop groot in het midden ‘kort, uniek en herkenbaar’ als voorwaarden waaraan al je ingevingen moeten voldoen en laat je ideeën voor een potentiële hashtag vloeien.
Mocht je feedback willen op de hashtag die op het oog hebt, leg hem dan voor in onze #MaarWat LinkedIn Groep!
Tip 4: vermeld OVERAL je hashtag
Zodra je een korte, unieke en herkenbare hashtag voor jouw volgende event hebt vastgesteld is het zaak deze OVERAL te communiceren. Want als bezoekers de hashtag niet weten, gaan ze er zelf een verzinnen en ontstaan er meerdere plekken online waar over jouw event wordt gesproken. Hierdoor verliezen zowel jij als je deelnemers het overzicht, mis je een groot gedeelte van wat er gecommuniceerd wordt én laat je de kans om hierop in te spelen lopen.
Het is dus van groot belang dat de hashtag vanaf het begin op/in alle uitingen wordt gecommuniceerd. Online en offline. Denk aan de uitnodiging, persberichten, social media posts, hand-outs, tasjes en niet te vergeten de aankleding. Zo creëer je een duidelijke ‘virtuele verzamelplaats‘ waar het publiek elkaar en jou als organisatie vooraf, tijdens en na afloop van het event kan vinden. Bijvoorbeeld wanneer bezoekers vragen hebben aan jouw als organisatie, aan sprekers of onderling willen netwerken.
Tip 5: wat is jouw ‘call to action’
Je hebt je hashtag bedacht en deze in alle uitingen gecommuniceerd, maar hoe weet je nou of mensen er wat mee gaan doen? Een leuke, prikkelende of uiterst duidelijke ‘call to action’, in de vorm van een opdracht, biedt uitkomst.
Geef suggesties over wat leuk is om op social media te delen en communiceer dit expliciet, anders kan het behoorlijk stil blijven. In de periode voorafgaand aan het event, bijvoorbeeld bij de inschrijving, kan je oproepen online te laten weten dat ze komen. Handig voor deelnemers zelf én voor de zichtbaarheid van het event.
Tijdens het event zelf laat je ze online meepraten over de onderwerpen die aan bod komen of laat je ze specifiek foto’s maken. Mensen doen dat toch wel, maar als je het stuurt, komt er veel meer uit.
Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag met tip 3 t/m 5 en wellicht verover jij met jouw hashtag een plek in het top 10 rijtje van Twitter als één van de trending topics van dat moment. Succes!
Tip 6: gratis goede WiFi als marketing tool
Goed werkende WiFi tijdens je event; het zou tegenwoordig net zo gewoon moeten zijn als brandend licht en werkende toiletten. Tóch komt het nog steeds voor dat de WiFi-voorzieningen op evenementenlocaties te wensen overlaten. Dit terwijl het aanbieden van gratis WiFi een interessante marketing-tool kan zijn. Hoe? Dat leg ik je hieronder uit.
Door gebruik te maken van een gepersonaliseerd registratieproces, ook wel ‘captive portal’ genoemd, kunnen bezoekers gemakkelijk inloggen op jouw netwerk. Tegelijkertijd kan jij data over je doelgroep, in de vorm van persoonsgegevens of een korte, grappige enquete, verzamelen tijdens dit registratieproces. Laat deelnemers bijvoorbeeld eens de volgende vragen voor je beantwoorden:
- In welke sprekers of artiesten zijn ze het meest geïnteresseerd?;
- Met hoeveel mensen zijn ze naar het event gekomen?;
- En welke andere persoonlijke voorkeuren en interesses hebben ze?
Al deze antwoorden kunnen een flinke bijdrage leveren aan jouw kennis over je doelgroep en het verbeteren van hun klant-ervaring in de toekomst.
Let op: er zijn ook organisaties die gebruik maken van zogenaamde ‘social WiFi’. Hierbij is de WiFi nog steeds gratis alleen dient een gebruiker eerst je social media pagina te volgen. Super irritant! Dit is dan ook precies NIET de manier waarop je volgers wil verzamelen. Ik raad je dus met klem aan om NIET van dit soort ’trucs’ gebruik te maken.
En nog heel praktisch: zorg dat je de app ‘Speedtest‘ op je telefoon hebt staan tijdens je volgende locatie bezoek. Daarmee zie je razendsnel hoe ‘goed’ de WiFi is!
Tip 7: zorg voor stroompunten
Het faciliteren van goede WiFi is noodzakelijk, dat hebben we hierboven kunnen lezen. Maar wat heb je aan gratis WiFi als je telefoon of tablet leeg is? Helemaal niets! Zorg er daarom voor dat bezoekers te allen tijde hun tablet of smartphone kunnen opladen.
Let (weer!) op: er zijn zogenaamde ‘mobiele laadstations’ te huur voor events. Een soort FEBO-snackmuur met kluisjes waar je je telefoon achter laat. Heb je wel eens een uur zonder je telefoon gelopen als je van huis bent? Hoe voelt dat? Naakt! Irritant! Wederom een oplossing die ik je niet zou aanraden.
Wat je dan wel wil? Stopcontacten! Onder hun stoel, bij de koffietafels of tijdens de lunch: OVERAL wil je snel lege stopcontacten kunnen vinden. Ondanks dat dit wellicht een extra kostenpost betreft, ben je als organisator echt een dief van je eigen portemonnee als bezoekers de hele middag niks kunnen Twitteren, niet mee kunnen doen aan polls en geen foto’s meer kunnen plaatsen op social media omdat hun batterij leeg is. De investering is dus écht de moeite waard.
Tip 8: ontwikkel een unieke foto kans
Klik, flits, filter en posten maar. Wil jij het post gedrag van jouw bezoekers stimuleren en daarbij ook jouw eigen merk laden? Dat kan! Bezoekers willen graag laten zien dat ze op een event zijn: dat geeft hen status en tegelijkertijd vergroot het de naamsbekendheid van jouw event. Met deze tip vang je dus twee vliegen in één klap.
Ontwikkel een uniek object, plek of fotowand met daarin op een smaakvolle manier het logo van de organisatie verwerkt. Deelnemers gaan gegarandeerd met deze ‘prop’ op de foto. En die maken ze met hun eigen mobiel. Vervolgens plaatsen ze de foto op hun eigen favoriete social media (misschien zelfs wel WhatsApp?!) en kunnen ze aan hun volgers en vrienden laten weten dat ze bij jouw event zijn.
Op deze foto staat automatisch het logo van het event of de organisatie en daarmee wordt de naamsbekendheid tegelijkertijd ook vergroot. Let wel: maak de fotowand niet te commercieel, met bijvoorbeeld alle sponsoren erop, dat hebben mensen door, dan vertrouwen ze je niet meer én dan zullen ze de foto ook niet gaan plaatsen op hun social kanalen.
Tip 9: Focus op de mensen die al doen wat jij wil (AIDA + S)
In plaats van social media advertenties inzetten en mensen spammen met e-mails moet jij je juist richten op mensen die jou al kennen en tevreden zijn over jou product of dienst. Waarom? Met die advertenties en e-mails bereik je snel veel mensen, maar je bereikt ze met iets dat ze in de basis irriteert. Dat leidt niet tot interesse maar eerder tot afkeer. Praat dus niet tegen je netwerk, maar mét je netwerk.
Kortom; laat anderen over jou delen. Geef ze iets om het over te hebben. Concentreer je niet op de eerste A van Aandacht trekken, maar op de laatste A van Actie. Laat de mensen die de actie al gemaakt hebben aan het woord. Maak het ze makkelijk om het over jou te hebben op social media. Bijv door het delen van aantrekkelijke videos.
Tip 10: benut de waarde van online reviews
Je boekt vast weleens een hotel. We weten best in ons achterhoofd dat alle lovende teksten die het hotel op de website heeft geplaatst, alleen maar de mooie kanten laten zien. Maar je laat je wél onmiddellijk overtuigen door aanbevelingen van anderen die al in het hotel overnacht hebben. Waarom is dat? Omdat die persoon er geen direct belang bij heeft om die informatie te delen. Hij/zij is dus veel geloofwaardiger dan het hotel, en hij is een echte ervaringsdeskundige.
Zo’n online review is in feite gewoon een vorm van mond-tot-mond-reclame, van oudsher bekend als de beste promotie die er is. Alleen dan virtueel. Daar moet je in jouw eigen situatie ook gebruik van gaan maken. Hoe? Richt je op de mensen die jou al kennen en tevreden zijn over je product. Dat kunnen klanten zijn, maar ook leveranciers of andere relaties.
Tip 11: bedrijfscommunity benutten
Zodra je als bedrijf een product op de markt brengt, een dienst aanbiedt of een event organiseert, benut dan ook alle mensen die al in je netwerk zitten. Bedrijven vergeten dit doorgaans weleens, vandaar deze tip.
Organiseer je als bedrijf bijvoorbeeld een webinar of congres over social media, en is jouw bedrijf onderdeel van een community die als doel heeft kennis met elkaar te delen over online communicatie, laat dit alle leden dan weten. Maar onthoud wel dat de community alleen z’n vruchten afwerpt als het balletje binnen de community constant rolt. Hieronder een aantal tips hoe je dat kunt waarborgen:
- Beloon gewenst gedrag van ambassadeurs;
- Voed de leden met content, content en nogmaals content. Let wel: kwaliteit boven kwantiteit;
- Waak voor de betrouwbaarheid van de content;
- En last but not least: ben als organisatie zijnde te allen tijde transparant.
Tip 12: gebruik ook je privé netwerk
Iedereen op social media heeft een netwerk met persoonlijke contacten, vrienden. Je zal wel denken: ‘wat moeten mijn privé vrienden met updates over een financieringsevent dat ik organiseer voor mijn werk?’ Maar.. misschien kennen jouw vrienden weer mensen die wel tot de doelgroep van dit event behoren.
Ondanks dat moet je tóch rekening houden met de primaire ontvanger, jouw privé vriend in dit geval, en ervoor zorgen dat de updates die je over je event deelt relevant voor ze zijn. Zorg ervoor dat je iets post waar jij blij van wordt of waar jíj van onder de indruk bent met betrekking tot het event. Creëer updates die niet alleen over het event gaan, maar ook over wat jou en jouw vrienden op social media bindt.
Ga dus NIET klakkeloos alle updates van het event delen met jouw privé netwerk. Nee, breng het event onder de aandacht met dingen waar jij blij van wordt. Heb je bijvoorbeeld alle hapjes voor het event mogen proeven en keuren bij de cateraar? Vertel daar dan over. Laat mensen maar eens zien wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een event en hoe hard je eraan werkt!
Tip 13: wees een ster op Instagram
In tip 1 is al aan het licht gekomen dat beeldmateriaal vele malen grotere effecten boekt dan enkel en alleen tekst. Drie keer raden welk social media netwerk voor het grootste gedeelte draait om beeldmateriaal? Inderdaad, Instagram. Dit sociale medium is razend populair bij de leeftijdscategorie t/m 39 jaar.
Genoeg over cijfers, want hoe zet je Instagram nou daadwerkelijk in als marketing tool?
Kies bij het aanmaken van een Instagram account voor een goede gebruikersnaam. Dit kan je bedrijfsnaam zijn of, zoals ik dat zelf heb, je voor- en achternaam.
Zowel op Facebook als op Instagram is er een mogelijkheid om op je bedrijfspagina een biografie te plaatsen. Het is belangrijk dat een bio de volgende informatie bevat:
- beschrijf wat je doet en voor wie
- maak gebruik van een ‘call to action’
- voeg emoticons 🙂 toe
- en.. zorg voor een link richting de website.
Dan is het zover. Het is tijd om daadwerkelijk berichten, mét hashtags, te gaan posten. Doe onderzoek naar de meest populaire hashtags in je markt en kies er 30 tot 50!
Let op: deze hashtags plaats je niet allemaal in je bericht, maar de meeste als reactie onder het bericht. Zo kun je Instagrammers naar je profiel trekken, die jou anders nooit op het spoor waren gekomen. Is je content waardevol genoeg, dan worden het je volgers.
Tip 14: 5 x L = relevant voor je ontvanger
Zodra je de voor jouw doelgroep populaire social media inzichtelijk hebt gemaakt is het van belang om na te gaan denken over de inhoud van de berichten die je gaat plaatsen. Denk vanuit de ontvanger, waar doe je die een plezier mee? Waar heeft hij behoefte aan? Waarmee zet je hem aan het denken?
Om je berichten te controleren op relevantie kan je gebruik maken van de checklist bestaande uit 5 L’en.
‘Toen ik de betekenis van de 5 l’en ‘leren, lachen, liefde, locatie en luisteren’ las dacht ik: oh zo herkenbaar! Onbewust doe je er iets mee en nu wordt je weer even met je neus op de feiten gedrukt. Mijn berichten moeten aan deze l’en voldoen om mensen te kunnen betrekken. Ik moet meer aandacht besteden aan de berichten die ik plaats en de content beoordelen op basis van de 5 L’en’, aldus Sanne.
Tip 15 t/m 25…. worden snel aangevuld!
Dus blijf dit artikel regelmatig checken totdat alle 25 tips er staan.
Tot slot
Deze verzameling tips is niet alles. Alle tips zijn namelijk op 25 oktober gebundeld en behandeld in een interessant live online webinar. Webinar gemist? Geen paniek, je kunt hier alles op je gemakje terugkijken.
De deelnemers kregen tijdens het webinar uitvoerig de mogelijkheid mij al hun brandende vragen over social media te stellen. Benieuwd naar enkele vragen die gesteld zijn? Bekijk ze hier.
0 Comments