Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

Award gala organiseren? Deze 5 tips maken het verschil tussen saai en succesvol

Hoe laat je winnaars van een award gala echt stralen? Wat kun je doen om het publiek te inspireren en betrokken te houden? En welke 5 tips kun jij nu direct al gaan toepassen bij je volgende award show of prijzen avond?

Al ruim 15 jaar sta ik voor mijn werk op het podium met een microfoon in mijn handen. Meestal als dagvoorzitter van zakelijke of wetenschappelijke bijeenkomsten. Maar één of twee keer per jaar mag ik mijn smoking (met bijbehorende rode lakschoenen!) uit de kast halen om een award gala te presenteren.

Ik vind ze vrijwel altijd een feest om te doen. Maar als ik lees of hoor over andere avonden, lijkt het wel een feest van gemiste kansen. Dan bedoel ik die gala’s waarbij het publiek afhaakt en de winnaars niet echt in het zonnetje staan. Zo zonde!

Daarom kruip ik maar weer eens in de pen om mijn ervaringen en belangrijkste 5 tips te delen – zodat jij met jouw gala niet in die valkuilen trapt. En misschien komen we tot een leuke uitwisseling die ons beiden alleen maar verrijkt.

Dat gevoel dat je als deelnemer bij een award gala niet wil hebben

Stel je voor: je zit op een gala waar prijzen worden uitgereikt. Alles begint goed, je verwacht een avond vol inspiratie. Maar na de eerste award voel je al dat het een lange zit wordt.

Geen uitleg over waarom de ontvangers van een award speciaal zijn, lange speeches, en een presentator die nergens echt de grip op heeft. Tegen de tijd dat de laatste prijs wordt overhandigd, ben je al lang afgehaakt. Je weet nog steeds niet wat deze winnaars bijzonder maakte. Zo’n avond voelt als een grote gemiste kans (al was de persoon die naast je zat natuurlijk wel hartstikke gezellig en aardig).

Een oproep aan jou als organisator van aan award show

Beste organisatoren van evenementen: helaas lopen jouw deelnemers vaker met dit gevoel weg dan je zou denken. Een goede award show vraagt meer dan alleen een podium en wat prijzen.

Het is een verhaal dat je moet vertellen, een ervaring die blijft hangen. Maar waarom is het zo moeilijk om dat goed te doen? 

Waarom een pakkend gala ontwerpen moeilijker is dan het lijkt

Een award show lijkt simpel: je hebt winnaars, een presentator en een publiek. Maar de balans tussen inhoud en entertainment is een uitdaging.

Zonder afwisseling of context wordt het snel saai. Een naam en een trofee zijn niet genoeg als je het verhaal erachter niet vertelt. Waarom winnen deze mensen? Wat kunnen we ervan leren?

Daarnaast moet je het juiste tempo aanhouden. Te traag en het publiek haakt af. Te snel en de waarde van de prijs lijkt te verdwijnen.

Een gala moet feestelijk zijn, maar als het te luchtig wordt, verliest het de betekenis. Er zijn veel elementen die op elkaar afgestemd moeten worden, en één misstap kan de avond doen stagneren.

 

Zo ontwerp je een inspirerend award gala: 5 tips uit de praktijk

  1. Geef context aan winnaars

    Alleen een naam en een prijs noemen is niet genoeg. Het publiek heeft er veel meer aan als ze ook begrijpen waarom iemand wint. Bij de CCMA Manager of the Year Awards (link) draaide het hele programma om de finalisten. Ze werden geïnterviewd, speelden een quiz en toen ik als presentator de winnaar aankondigde, las ik belangrijke elementen uit het juryrapport voor. Dit gaf het publiek de kans om van deze toppers in hun vakgebied te leren en maakte de prestaties écht speciaal.

  2. Gebruik korte video’s om projecten te laten zien

    Video’s brengen afwisseling in de show en laten het publiek zien wat een project of persoon bijzonder maakt. Tijdens de EAO Scientific Awards Ceremony (link) laten we korte video’s zien waarin de winnaars zelf hun werk uitleggen. Dit geeft direct context en houdt de energie hoog. Natuurlijk is het een uitdaging om die video’s te maken en op tijd klaar te hebben, maar ik geloof dat het vaak de moeite waard is.

  3. Vermijd eindeloze speeches

    Iedereen bedanken is belangrijk, maar het zal als snel het tempo van de show om zeep helpen. Bij de Emerce Dutch Interactive Awards (link) vroeg ik direct na de uitreiking een scherpe inhoudelijke vraag aan de winnaar. Dit bracht de aandacht terug naar de inhoud en hield het publiek betrokken. Deze aanpak vereist voorbereiding, maar voegt waardevolle diepgang toe.

  4. Speel met het ritme

    Een gala moet leven. Wissel prijsuitreikingen af met korte intermezzo’s, interviews of video’s. Zowel bij de SIA RAAK Awards (link) als de EURORDIS Black Pearl Awards (link) gebruikten we dit om het publiek betrokken te houden en het tempo fris te houden. Een gaaf muzikaal optreden, een interactieve quiz of interview met een hoofdrolspeler voegt direct beleving toe.

  5. Een goede presentator is cruciaal

    Duh! Die tip had je natuurlijk al van verre zien aankomen van mij. Maar serieus: in mijn ogen is een goede presentator meer dan een bekende naam die de winnaars van prijzen opleest. Zorg dat hij of zij goed voorbereid is op de inhoud van de winnaars en flexibel genoeg is om onverwachte momenten op te vangen. Wanneer ik zelf een award show presenteer, zorg ik ervoor dat ik alle projecten goed begrijp, zodat ik op elk moment kan schakelen en inhoudelijke vragen kan stellen die het publiek boeien.

Zet de toon voor een avond waar mensen over napraten

Kortom, de boodschap is helder: Een goed gala gaat verder dan alleen prijzen uitreiken. Het gaat om het creëren van een ervaring die inspireert, die winnaars in het zonnetje zet, en die het publiek nog lang bijblijft. Zorg voor een scherpe balans tussen inhoud en entertainment, en je hebt een avond die niemand snel vergeet.

    

Laten we er hier eens over doorpraten:

Wat zijn jouw ervaringen met award gala shows?

Heb je zelf een frustrerende of juist inspirerende award avond meegemaakt?
Welke oplossingen heb jij gezien die werkten, of welke valkuilen juist niet?

Deel jouw goede én slechte voorbeelden in de reacties hieronder – laten we samen leren hoe we van iedere award show een onvergetelijke ervaring kunnen maken!

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Podcasts