Bel Gerrit nu direct op
020 811 4335

10 tips voor meer interactie op social media

Laten we zeggen dat je jouw plek hebt gekozen, of dat nu LinkedIn is, Facebook, een eigen community platform of een combinatie daarvan. Hoe zorg je er dan voor dat daar meer interactie op komt? Dat mensen zich aansluiten, meepraten en berichten delen? Het eerste geheim: maak het ze gemakkelijk. In deze blogpost vindt je 10 praktische tips voor meer interactie in online netwerken.

Succes op social media draait volledig om het genereren van meer interactie. Want meer interactie leidt namelijk automatisch tot meer zichtbaarheid. Het is als mond-tot-mondreclame maar dan sneller en makkelijker. Als je bij de inzet en inrichting van je online kanalen op een paar dingen let, kun je maximaal van dit mooie fenomeen gebruik maken.

Vertel het overal: waar is het feestje?

Allereerst is het belangrijk dat iedereen jou online en op social media weet te vinden. Dus vermeld naast je website URL, ook je social media accounts overal, zowel online als offline. Maar let op: het lukraak plakken van social media icoontjes zegt nog niets. Vermeld ook de accountnamen.

social-kanalen

Zorg bij het instellen daarvan dat deze consistent en logisch zijn. Meteen maar even bekennen: ik geef zelf niet helemaal het goede voorbeeld: op sommige social media (Facebook, LinkedIn, About.me) heet ik ‘/GerritHeijkoop’, maar op andere netwerken (Twitter, Instagram, Periscope) is het ‘/GHeijkoop’ Het zou beter zijn als dat overal in lijn is met elkaar, want dan kunnen mensen je makkelijker vinden. Maar ja, als zulke accountnamen eenmaal lange tijd in gebruik zijn, is het lastig dat nog te veranderen.

(Grappig: de bedrijfsnaam HCIBS is mede gekozen omdat het .com domein, het .nl domein, de Twitteraccount en de Facebook URL nog vrij waren! Met dit tooltje kun je snel checken waar jouw naam nog vrij is.)

HCIBS team

Ten derde: Laat weten wat er op ieder kanaal te doen is. Wat vinden mensen daar, wat hebben ze eraan? Stel, je wil dat mensen je Instagram account gaan volgen, welke coole pics kunnen ze daar verwachten? Of je wilt mensen aanhaken bij je LinkedIn groep, welke discussies en vragen kunnen ze daar verwachten en wat kunnen ze daarmee?

En zeker voor congressen en events: gebruik een S.U.P.E.R. hashtag en vermeld ook deze online en offline; zo geef je aan waar deelnemers en geïnteresseerden elkaar online kunnen terugvinden voorafgaand, tijdens en na afloop van de bijeenkomst.

https://www.youtube.com/watch?v=wZcaXN_HSTc

Meer interactie in je online community: werk van binnen naar buiten

Een platform zonder mensen is nog niets. En om snel een kritische massa te hebben, moet je zelf aan de slag. Begin daarbij met de mensen die je al kent. Zet gelijk hoog in; een platform is zo waardevol als de kwaliteit van de deelnemers. Via vier eenvoudige stappen bouw je een prachtige community op.

Het is bijna te simpel: begin met je eigen team. Het congresteam, het management team, de directeur. De directeur? Jazeker, juist die. Hij of zij heeft een enorme voorbeeldfunctie. Zijn of haar aanwezigheid laat zien dat het blijkbaar belangrijk is om tijd en energie in dit platform te stoppen.

Dan: andere belangrijke mensen die een rol hebben. In het geval van een congres zijn dat bijvoorbeeld de sprekers, de dagvoorzitter en de wetenschappelijke commissie. Nodig ze persoonlijk uit, spreek ze aan op het feit dat ze aanzien hebben. Knappe kop die daar weerstand tegen biedt.

We blijven nog even bij bekenden, maar dalen een trede af in de hiërarchie. Om bij het event te blijven: nodig toeleveranciers uit, zoals mensen van de locatie, cateraars, fotografen. Zij zijn toch al volop betrokken bij jouw event. En zo bereiken jouw berichten hun netwerk ook meteen.

LiveOnlineEvents Team

En dan, maar dus pas nadat je bovenstaande groepen ‘binnen’ hebt, nodig je de eigenlijke doelgroep uit: bezoekers en potentiële bezoekers van het congres. Ook hier begin je dichtbij: eerst de deelnemers die zich al hebben ingeschreven. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de deelnamebevestiging. En indachtig het voorgaande: laat ze daarbij weten wat ze op de kanalen kunnen verwachten, waarom het interessant voor hen is om deel te nemen aan het platform.

Je eerdere inspanningen worden nu beloond: als mensen uit je doelgroep aanhaken zien ze geen treurige spookstad, maar een goed gevuld netwerk met uitstekende contacten. Zelfs de directeur is aangesloten!

social-interactie

Deelbare content: duik eens onder de motorkap van je website

Als je zoveel moeite hebt gegaan om mensen aan te sluiten, en het lukt om meer interactie uit te lokken, wil je natuurlijk dat anderen de berichten waar op gereageerd wordt ook daadwerkelijk zien: dat ze naar je filmpje kijken of die link naar je website bezoeken bijvoorbeeld. Er zijn een paar (technische!) instellingen die de effectiviteit van je inspanningen enorm verhogen:

Allereerst, een hygiënefactor, die helaas nog altijd wel eens ontbreekt: aantrekkelijke deelknoppen op je website. Want natuurlijk is de content op jouw website zo interessant dat mensen die willen delen. Heb je die nog niet ingesteld? Er zijn verschillende hulpmiddelen voor, zoals DiggDigg of de Jetpack plugin voor WordPress websites. De deelknoppen maken het delen zoveel gemakkelijker, wat de kans vergroot dat het gebeurt.

share

Hoe ziet jouw website er eigenlijk uit als die gedeeld wordt? Zorg ervoor dat jouw content er goed uitziet op social media: het plaatje op de goede plek, mooie kop erboven, een stuk van de inleiding. Daarvoor is het nodig dat de code van je website is uitgerust met html5 social cards. Klinkt ingewikkeld, maar je websitebeheerder zou precies moeten weten wat je bedoelt. Door deze cards ziet je link er automatisch groter en aantrekkelijker uit als je hem via social media deelt. Zet de techneuten maar aan het werk!

Social Cards html5 website

Als het je dan is gelukt om een link naar jouw website op een online netwerk te krijgen, besef dan dat mensen inmiddels meer tijd via hun mobiele apparaten dan via gewone beeldschermen op internet besteden. Dus wanneer geïnteresseerden op die link klikken en op je site uitkomen, moet deze er wel lekker uitzien. Ook op een mobiel of tablet. Schaalbaar, of ‘responsive’ moet je website dus zijn. Wederom voor de actielijst van je websitebouwer. Voorkom dat potentiële deelnemers of klanten naar priegellettertjes zitten te kijken. Of een onleesbaar registratieformulier te zien krijgen. Als je alle moeite hebt gedaan om mensen binnen te krijgen, geef ze dan iets wat de moeite waard is!

website schaalbaar en responsive

Volgende keer: recept voor super relevante content!

Als je bovenstaande zaken hebt ingesteld, heb je het fundament voor meer interactie mooi voor elkaar. Nu aan de slag met de inhoud. Wat zijn nou berichten die mensen graag lezen, bekijken en vooral: delen? Dat lees je in mijn blog van volgende week. Ter voorbereiding daarop wil ik graag van je weten:

Wat was jouw meest populaire post ooit? En weet je ook waarom? Welke content leek juist fantastisch maar sloeg dood? Laat hieronder je reactie achter of praat mee in de #MaarWat LinkedIn groep.

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright Gerrit Heijkoop | Dagvoorzitter, Presentator en Podcasts